Kuba; motsägelsefullt, annorlunda, konfliktfyllt och utmanande -  av Tor Lindholm

27.07.2017

Tor Lindholm

Inför tanken att delta i en gruppresa till Kuba kanske mången i likhet med mig måste klargöra för sig, varför Kuba ter sig så lockande som resemål. Då "Flickan i Havanna" inte mera idag är ett helt gångbart argument letade jag bland andra spridda intryck efter Kubas dragningskraft. De geografiska begreppen, Karibiska havet, Västindien är förknippade med naturskönhet och varma hav, pulserande musik och extatiska danser, exotiska frukter och färggranna drinkar. Bermuda-triangeln och tornados bidrar däremot med ett annat slag av associationer. I denna del av världen intar Kuba sin speciella kulturella, historiska och politiska plats. Tomas Gustavsson som utgivit
ett digert verk med det entydiga namnet Kuba, konstaterar inledningsvis att landet är motsägelsfullt, annorlunda, konfliktfyllt, komplext och utmanande.
Kolumbus skrev då han angjorde Kuba 27.10 1492: "Det här är det vackraste land som människoögat skådat, om det finns något paradis på jorden så är det detta, så rikt och behagfullt". De européer som följde i Kolumbus kölvatten gjorde ju sedermera sitt yttersta för att demolera paradiset utan att dock helt lyckas. Bilden vår generation har av Kuba är väldigt politiskt färgad. Den "lilla" ön, (110 000 km2, 1200 km från öst till väst) granne till stora USA och under många år tummelplats för nöjeslystna amerikaner, blev plötsligt den
kommunistiska revolutionens modelland, med färggranna ikoner som Fidel Castro och Che Guevara i ledningen. Här skulle ett nytt socialt paradis skapas till den reaktionära "imperialistiska" grannens stora förfäran. I det kalla krigets spel såg Sovjetunionen Kuba som en lämplig, retfull allierad och ett stort finansiellt stöd gav inledningsvis revolutionens hjältar en god styrfart. Landet byggde upp en kvalificerad statlig social- och hälsovård, utbildning och idrottskultur. Kuba noterades ute i världen, inte endast som en leverantör av socker, rom och cigarrer. Under mina år i biståndsarbete i Moçambique (då en marxistisk-leninistisk enpartistat) stötte jag i ministeriernas korridorer ofta på experter från Kuba. De var stolta över sitt land och otroligt solidariska med sin politiska ledning.
Men det kubanska samhället var slutet, USA hade infört handelsbojkott och exilkubanerna i Florida, 145 km från Kuba, höll drömmen om en återgång till vad de kallar normaliserade förhållanden vid liv. Efter Sovjetunionens kollaps blev Kubas ekonomi pressad och med små steg av eftergifter i sin ekonomiska politik har Kuba nu börjat öppna sig och satsar helt naturligt också på turism och ett privatiserat lantbruk. En resa till Kuba kan tyckas betungande, fysiskt och ekonomiskt, men till mig själv säger jag: "Once in a life time" bör man ju se Paradiset på jorden.

Bilder från Kuba


Philodendreon
Philodendreon

Philodendreon

Boendemiljö
Boendemiljö

Boendemiljö

Djungel
Djungel

Djungel

Glad guide och reseledare. Från vänster: Folke West, Nina Holmlund och Tor Lindholm
Glad guide och reseledare. Från vänster: Folke West, Nina Holmlund och Tor Lindholm

Glad guide och reseledare. Från vänster: Folke West, Nina Holmlund och Tor Lindholm