En höstvecka på Åland med Nina Holmlund

10.12.2021

Klicka på bilderna så ser du de i original storlek

Under en vecka i september åkte en grupp glada resenärer Åland runt. Resan utgick från Osnäs i Gustavs, där vi tog färjan över till Brändö. Skärgårdskommunen Brändö har en fantastisk natur, ett aktivt och levande samhälle samt mångsidig näringsverksamhet med bland annat turism och fiskodling. Vår fantastiska lokalguide berättade om allt från dagis och åldringsvård till biblioteksverksamheten och räddningsväsendet.

I Mariehamn fick vi med hjälp av museibesök och en fantastisk guide oss lära om landskapet Ålands historia från stenåldern till nutid, bekanta oss med sjöfart och båtbygge samt höra om landets första kvinnliga byggmästare och stadsarkitekt Hilda Hongell. Naturligtvis satsade vi också på god mat, här liksom ute på öarna vi besökte.

I vårt veckoprogram ingick självklart också ett besök i Anni Blomqvists hem på Simskäla samt vid hennes grav på Vårdö kyrkogård. Kastelholms slott, Smakbyn och Bomarsunds fästningsruiner är likaså ett måste under en rundtur på Åland.


Käringsunds fiskeläge och det fina jakt- och fiskemuséet där besökte vi innan vi åkte ut till Eckerö för att bese det berömda posthuset och den textilutställning som pågick där. Därefter var det dags att smaka på förträffliga åländska färska frukter hos Karlssons i Tjudö, och sedan avnjuta lunch och bekanta oss med ölbryggeriverksamheten på Stallhagen.

Vårt sista besöksmål på fasta Åland var Erikssons skeppargård Pellas. Där hade vi turen att få se en fantastisk fotoutställning över segelfartyget Herzogin Cecilie, fotografierna hade tagits av Pamela Eriksson. Sedan styrde vi kosan till Svinö hamn och inväntade färjan ut till Föglö.

Ute på vackra Föglö kunde vi promenera bland fina och välbevarade gamla trävillor, besöka lotsstugan och kyrkan och ta en hurtig skogspromenad för att beundra den fina naturen. Havet och strandväxtligheten bedårade oss vid Isakssons stugby. Också här hade vi förmånen att få lära oss om samhället och dess historia av en sakkunnig lokal guide.

Sista anhalten under vår vecka var Kökar. Besöket ute på ön Källskär var en minnesvärd upplevelse med den förbluffande vackra karga naturen och stenformationerna samt friherre Göran Åkerhielms stockvilla och trädgård, som kännetecknas av stenmurar och statyer inspirerade av antikens konst. På Kökar hann vi också se ruiner och lämningar från det medeltida klostret som i tiderna bebotts av fransiskanermunkar.

Vår rundresa på Åland gav definitivt mersmak. Kulturen, historian och naturen har så mycket att ge!