Den fantastiska kubanska naturen med Nina Holmlund

18.11.2019

På senhösten åkte ett gäng finländare runt på Kuba i ett par veckor. Avsikten var att uppleva och se naturen, och naturligtvis också det kubanska folket. Alla återvände hem till Finland många upplevelser rikare.

Vår resa började med att genast efter den långa flygresan över Atlanten åka buss i några timmar i den allt mörkare men ljuvligt varma kvällen. Målet var Viñales, ett Unesco-skyddat naturområde i västra Kuba. Väl framme blev vi varmt mottagna av våra värdfamiljer, som bjöd på en liten matbit innan vi stupade i säng. Och vilken fantastisk morgon vi vaknade till! Efter att ha sovit gott, inkvarterade i privata bostäder i den lilla lantortsstaden, möttes vi av strålande solsken, lummig grönska och vänligt leende människor.

Den första egentliga naturupplevelsen blev kanske mer konkret än väntat. En ställvis utmanande och lerig stig krävde äventyrslust och gott humör. Men väl framme i det lilla bondesamhället glömdes strapatserna fort. Det var som att förflytta sig minst 70 år bakåt i tiden, dock kryddat med för oss exotiska växter och också en annorlunda arkitektur. Dagens lunch intog vi på en ekologisk modellgård.

Följande dag studerade vi praktisk odling och skördehantering mer i detalj på en tobaksfarm i området. Så fortsatte resan med bl.a. grottbesök och färd genom ett område som varit föregångare när det gäller trädplantering, kaffeodling m.m. Och efter en övernattning på hotell med svalkande pool var det dags för en fantastisk trädgård i Soroa med orkidésamling och mycket, mycket mer. Helt invid besökte vi också en flod med ett vackert vattenfall. Det innebar mycket klättrande nedförtrappor, och upp tillbaka. Men det var det värt.

Naturligtvis besöktes också huvudstaden Havanna, det är ju ett måste. Och bland alla intressanta historiska och kulturella besöksmål i staden kan man nog också finna fina innergårdar med lummiga trädgårdar samt välskötta parker. För att inte tala om den så kallade trollskogen, där alla träd är helt täckta av en klätterväxt som påminner om vårt ogräs snårvinda. Dessutom kund vi titta in på det lokala grönsakstorget och se urvalet av närodlade produkter.

Nästa exotiska naturupplevelse var krokodilerna på Zapata-halvön, området med den största och bäst bevarade våtmarken i den karibiska övärlden. Vi besökte en farm, där man föder upp krokodiler av vilka en del sätts ut i naturen. Den kubanska krokodilen skiljer sig från andra krokodilarter både i gångstil och beteende.

Under vår naturresa på Kuba ingick både båtfärder och dopp i sjön. På fyra olika orter under rundresan fanns möjlighet att bada i havet, både i Karibiska havet och i Atlanten. Och vattnet var varmt, verkligen varmt.

De ivrigaste resenärerna åkte också ut på en sjö, där de på nära håll kunde stifta bekantskap med flamingon. De som kände behov att återhämta sig lite, valde att stanna på stranden...

Ett viktigt och alltid lika givande besöksmål är den botaniska trädgården utanför Cienfuegos. Senast där lär man sig också vilket otroligt antal arter och släkten det finns av palmer. Och många av dem är endemiska, det vill säga de finns endast på Kuba.

Den kanske finaste naturvandringen bjöds vi på i Topes de Collantes, högt uppe i bergen. Redan bussfärden i bergslandskapet var ett äventyr. Vyerna är helt fantastiska och lummigheten otrolig. Också de högsta bergstopparna är täckta av tät, närapå ogenomtränglig skog. 

Ett litet äventyr var också båtutfärden på den vackra insjön i Hanabanilla uppe bland bergen.

Rundresan avslutades med ett par dagar på stranden utanför Havanna, där vi fick bekanta oss med kubanernas eget semesterparadis.

Naturligtvis ingick i vår resa också t.ex. Playa de Giron, Santa Clara med Che Guevara-monumentet, den vackra franskinspirerade staden Cienfuegos och världsarvsskyddade Trinidad. Samt som avslutning på det hela en kväll på legendariska Tropicana!

Det här var mitt fjärde besök på Kuba, men jag har ännu inte sett allt. Hoppas på att få göra ytterligare några besök på den sköna gröna ön!