Bra att komma ihåg före resan

Bra att komma ihåg före resan

Här kommer några enkla tips för att hålla semesterproblemen borta:

 • Innan du reser
  - Tänk på Naturkatastrofer, oroligheter, upplopp, och krig
  - Anmäl din utlandsvistelse till nära och kära OCH till 
  - Res aldrig utan reseförsäkring
  - EU-Kela kort och utlandsresekort
  - Servicekort/utlandsresekort
  - Extra kontokort
  - Avbeställningsskydd
  - Betala med kort

  Res aldrig utan reseförsäkring och skaffa den innan du åker. Det är mycket svårt att köpa en försäkring när du redan åkt iväg. Har du en hemförsäkring ger den ett bra grundskydd,  Ska du vara borta längre kan du antingen förlänga hemförsäkringens reseskydd eller köpa till en separat reseförsäkring. Men gör det helst från början. Det går att förlänga en befintlig försäkring under resans gång, om inte skyddet har löpt ut. Då är det mycket svårt att skaffa ett försäkringsskydd!

  Kontrollera före resan att alla i familjen omfattas av hemförsäkringen, de kan behöva vara inskrivna i försäkringsbrevet. Barn omfattas oftast automatiskt men inte vuxna.

  Utöver pass finns det några andra viktiga handlingar som du behöver ta med dig när du reser.

  Som EU-medborgare har du rätt till nödvändig sjukvård inom EU. Hör med Försäkringsbolaget vad som gäller i det land du ska resa till. För att visa din rätt till sjukvård bör du ta med dig det så kallade EU-KELA kortet.

  Vad är det Europeiska sjukförsäkringskortet?

  Det kostnadsfria kortet ger dig tillgång till medicinsk nödvändig offentlig sjukvård när du tillfälligt befinner dig i något av EU:s medlemsländer, 

  Vad omfattar kortet inte?

  Det Europeiska sjukförsäkringskortet täcker bara medicinsk vård som blir nödvändig under en vistelse i ett annat EU-land. Man kan inte bege sig till ett annat EU-land i syfte att få medicinsk behandling där. Det är inte heller ett alternativ till reseförsäkringen, eftersom det inte täcker kostnader för exempelvis hemtransport med ambulansflyg, assistansflyg med helikopter eller för stulna eller förlorade tillhörigheter.

  Beställ kortet från Folkpensionsanstaltens webbplats . Kortet gäller i tre år från beställningsdatumet.

  Ta också med det servicekort/utlandsresekort som brukar följa med hemförsäkringsavtalet. Utlandsresekortet innehåller viktig information om vad du ska göra om något händer på resan, till exempel om du blir akut sjuk eller behöver ringa larmcentralen. Du hittar även kortfattad information om din reseförsäkrings omfattning och ersättningsbelopp. Kortet innehåller ofta ett formulär på engelska som ska fyllas i av den läkare som behandlar dig på plats om du skulle bli sjuk eller skadad.

  Det kan vara bra att ta med sig fler än ett kontokort på resan, om ett skulle sluta fungera. Kontrollera att kortets giltighetstid inte går ut under resan. Ska du ansöka om ett nytt kort bör du göra detta cirka en månad i förväg för att vara säker på att hinna få det i tid. Jämför olika villkor i kontokorten, som avgifter och valutaväxlingspåslag vid köp och automatuttag i utlandet.

  Har du ett avbeställningsskydd kan du få tillbaka resekostnaden om du skulle bli akut sjuk eller drabbas av ett olycksfall före avresan, men det krävs läkarintyg. Du kan även få ersättning för självrisken på din villa-, hem- eller bilförsäkring om en skada inträffar på ditt hem eller bil under din resa. De flesta hemförsäkringsbolag säljer tilläggsförsäkringar som kompletterar reseskyddet i hemförsäkringen. I dem ingår bland annat avbeställningsskydd. I mer omfattande hemförsäkringar ingår avbeställningsskyddet från början. Researrangörerna brukar också sälja separata avbeställningsskydd.

  Om du har betalat din resa med kort kan det ingå en försäkring med avbeställningsskydd. Kontrollera hur du ska betala din resa för att kortförsäkringen ska gälla och dessutom vilka personer den omfattar. Du kan också få ersättning till exempel för förseningar, vårdkostnader, dödsfall eller svår invaliditet. 


 • Resan - välj och boka din resa helst med en auktoriserad researrangör, då försäkrar du dig att allt fungerar på bästa möjliga sätt.

 • kortet

 • omfattar inte ?

 • Hotellet - välj hotell noga. Surfa på nätet. Läs på om hotellet, både text, bild, fakta, kundbetyg och vad tidigare gäster skriver om hotellet. Inget slår känslan över att ha valt rätt!

 • Passet - kolla framförallt att det är giltigt. Ska du utanför EU så kolla även att giltighetstiden uppfyller de krav landet har. Ofta gäller 6 månaders regeln, dvs passet skall vara i kraft i minst 6 månader efter resan.

 • Passet igen - upptäcker du att passet har gått ut kan du skaffa ett tillfälligt på Helsingfors Vanda flygplats MEN- Tänk på att alla länder inte accepterar tillfälliga pass.

 • Boka sittplats på planet - så att du hamnar där du vill och nära de du reser med. Du vet kanske redan var du gillar att sitta. 

 • EU KELA sjukvårdskort - Skaffa! Då får du vård på samma sätt och med samma villkor som medborgarna i det EU land du besöker om du skulle behöva uppsöka sjukvården.

 • Hyrbil - boka med fördel allt rörande hyrbilen före du reser. Då slipper du mycket av den stress som "hyrbilströskeln" kan innebära. För du vill ju ha det smidigt nu när du landat och komma igång med din semester. Kom ihåg att ta ditt körkort med på resan.

 • Packa smart - Måtte detta aldrig hända dig, men vi vet ju alla att det kan hända: att väskorna inte kommer fram. Vetskapen att det kan hända är anledningen att vi står på fel sida om linjen vid bagagebandet, att vi glömmer bort att alla andra också väntar på sitt bagage. Du kan inte påverka det när det väl hänt men du kan förekomma semestersabotören här. 

 • Packa ner hem- och bilnyclar, läkemedel, badkläder, laddare och badrumsartiklar i handbagaget. Och eftersom vi är rationella vet vi att detta inte stör oss om bagaget kommer fram eller ej. Eller hur? Om du reser med din vän, dela och packa då vissa viktiga grejer (t.ex läkemedel) i kors så att ni båda har något, ifall reseväskan kommer bort

 • Reseadapter - ett bra köp eftersom eluttag och styrka skiljer sig åt runt om i världen. Lika användbar för en weekend i London som sommarsemestern på Cypern. Reseadapter finns att köpa i välsorterade butiker.

 • Boka av- och ombokningsskydd - tryggt och flexibelt ifall något oväntat inträffar före resan.

 • Komplettera din hemförsäkring med en reseförsäkring!